Applicatietechnieken: Broderie Perse, Celtic, Glas in lood

In deze cursus gaan we op diverse manieren appliqueren.
Gemakkelijk is om Vliesofix te gebruiken, dubbelzijdig plakvlies. Hierbij worden applicaties vast gestreken op een ondergrond en vervolgens vastgenaaid met de festonsteek met hand of machine, of vrij op de machine.

Een bijzondere applicatietechniek is Broderie Perse. Een techniek die stamt uit de 18e eeuw. Uit rijk bedrukte stoffen werden o.a. bloem- en vogelmotieven geknipt. Vervolgens werden die op een ondergrond gerangschikt en vastgenaaid. Dit kan met de hand met de needleturn techniek of met de festonsteek. Het kan ook heel goed met de naaimachine.
Bij Glas in lood applicatie of Celtic worden biesjes opgenaaid om zo een Glas in lood effect te verkrijgen of bij Celtic appliqué een Keltisch patroon.

Molas zijn panels met applicaties die traditioneel gemaakt worden door de Kuna Indianen. Zij dragen ze op de voorkant en achterkant van hun blouses. 
Mola wordt vooral gemaakt door middel van Reverse Appliqué oftewel omgekeerde applicatie. Bij de Mola-techniek rijg je verschillende lagen (effen) stof op elkaar. De bovenlagen worden ingeknipt tot smalle lijnen of tunnels en vastgenaaid, geappliqueerd, om de onderliggende kleuren te laten verschijnen. 

Deze cursus is dit jaar niet in het programma opgenomen.
Heb je belangstelling laat het me dan vooral weten.