Cursusaanbod

Het komend seizoen biedt weer een gevarieerd aanbod van cursussen. Van traditionele basiscursus tot modern en experimenteel. Vele mogelijkheden!
Klik op de knop locaties om te zien wat ik op welke plek aanbied. Zo zie je gemakkelijk of er een leuke cursus in de buurt is.

Basiscursus patchwork en quilten

De Basiscursus is dé cursus waarin je de techniek kunt leren om met de hand een quilt te maken. Alle facetten van het patchwork en quilten komen stap voor stap aan de orde.

Patchwork sampler

Een samplerquilt is een quilt waarin elk blok is ingevuld met een ander geometrisch patroon. In deze cursus gaan we verder in op het met de hand naaien van “blokken” patchwork!

Sashiko – Japans quilten

Sashiko is een traditionele Japanse quilttechniek, die in vroeger tijden gebruikt werd voor het verstevigen, verstellen en verfraaien van kleding.
In de cursus leer je op verschillende manieren Sashiko kunt uitvoeren, zoals bijvoorbeeld in een quilt.

Applicatie: Broderie Perse, Celtic,
Glas in lood, Mola

In deze cursus gaan we op diverse manieren appliqueren. Met ingeslagen naadjes, maar ook met behulp van dubbelzijdig plakvlies, waarna je de randjes gaat festonneren.
Broderie Perse is een bijzondere applicatietechniek, ook wel Cutted Appliqué genoemd.
Bij Celtic en Glas in lood maken we zelf bandjes die je gaat opnaaien.

Medaillonquilt

Kenmerkend voor een Medaillonquilt is een middenblok met daaromheen randen die uit patchwork bestaan. Mijn medaillon is hier een Fethered Star.
Rondom het medaillon komen vervolgens verschillende randen.
Gebruik het patroon met allerlei verschillende naaimachinetechnieken of ontwerp je eigen Medaillonquilt!

Baltimore applicatie

Een bijzondere vorm van appliqueren vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse stad Baltimore. Daar zijn de zogenaamde ‘Baltimore album quilts‘ ontstaan. In deze cursus leer je op verschillende manieren appliqueren.

Trapunto – Boutis – Zaans Stikwerk

Quilts bestaan uit twee lagen stof met een tussenvulling die op elkaar zijn genaaid met sierlijk quiltwerk waardoor een reliëfeffect ontstaat. Om dit te versterken kan plaatselijk de ruimte tussen de stoffen opgevuld worden.
Afhankelijk van de methode en de regio van afkomst zijn er verschillende benamingen voor deze handwerktechniek, zoals Trapunto, Boutis en Zaans stikwerk.

Quiltgroep

In de Quiltgroep werkt ieder voor zich aan een eigen project.
Voor advies over patronen, techniek, kleurkeuze etc. kun je bij de docent terecht.

Viltlessen / viltatelier

Tijdens deze lessen leer je de verschillende mogelijkheden van vilt maken. Gevorderden kunnen hun technieken uitbreiden en werken aan een eigen project. 

Meer informatie en aanmelden

Voor de cursussen bij LTC-Leiden kun je je direct bij mij aanmelden door me een mailtje te sturen.
Aanmelden voor de cursussen bij de volksuniversiteiten van Lisse en Teylingen kun je rechtstreeks bij de betreffende organisatie. 

Liever per locatie bekijken welke cursussen ik geef? Bekijk het cursusaanbod onder het kopje ‘locaties’.