Cursusaanbod

Het komend seizoen biedt weer een gevarieerd aanbod van cursussen. Van traditionele basiscursus tot modern en experimenteel. Vele mogelijkheden!
Klik op de knop locaties om te zien wat ik op welke plek aanbied. Zo zie je gemakkelijk of er een leuke cursus in de buurt is.

Vilten in de kunstweek
9-11-2021

Maak kennis met de techniek van vilten.
Vilten is één van de oudste processen om van wol of haren een stof te maken. Voor het maken van vilt heb je niet veel nodig:
wol, water, zeep en de warmte en wrijving van je handen.
Tijdens de workshop in de Kunstweek gaan we een mooi vilt maken wat je kunt gebruiken voor een kussen, een tas, een boekomslag of gewoon als kunstwerk!

Dinsdag 9 november van14.30 tot 17.30 uur
In het hobbylokaal van Het Trefpunt, Herenweg 80 in Warmond
Kosten € 35,- inclusief materiaal
Meld je aan door me een mailtje te sturen sophiavantongeren@casema.nl

Basiscursus patchwork en quilten

De Basiscursus is dé cursus waarin je de techniek kunt leren om met de hand een quilt te maken. Alle facetten van het patchwork en quilten komen stap voor stap aan de orde.

Log Cabin variaties / paperpiecing

Log Cabin is een bekend traditioneel patroon. Hierbij worden repen stof samengevoegd tot een blok, waarbij de ene helft van het blok met donkere stoffen en de andere kant met lichte stoffen wordt gemaakt.
De gebruikte techniek is ‘paperpiecing’.

Sashiko – Japans quilten

Sashiko is een traditionele Japanse quilttechniek, die in vroeger tijden gebruikt werd voor het verstevigen, verstellen en verfraaien van kleding.
In de cursus leer je op verschillende manieren Sashiko kunt uitvoeren, zoals bijvoorbeeld in een quilt.

Applicatie, Broderie Perse, Celtic,
Glas in lood

In deze cursus gaan we op diverse manieren appliqueren. Met ingeslagen naadjes, maar ook met behulp van dubbelzijdig plakvlies, waarna je de randjes gaat festonneren.
Broderie Perse is een bijzondere applicatietechniek, ook wel Cutted Appliqué genoemd.
Bij Celtic en Glas in lood maken we zelf bandjes die je gaat opnaaien.

Caleidoscoop / One Block Wonder

Door telkens zes precies gelijke printjes met elkaar te combineren ontstaat het effect van een caleidoscoop. De ontstane hexagons kun je direct aan elkaar zetten maar door ze te combineren met rustige stof, ontstaat ook een verrassend effect: One Block Wonder.

Medaillonquilt

Kenmerkend voor een Medaillonquilt is een middenblok met daaromheen randen die uit patchwork bestaan. Mijn medaillon is hier een Fethered Star.
Rondom het medaillon komen vervolgens verschillende randen.
Gebruik het patroon met allerlei verschillende naaimachinetechnieken of ontwerp je eigen Medaillonquilt!

New York Beauty

New York Beauty quilts zijn fascinerend. De combinatie van ronde vormen en heel precieze scherpe punten zien er heel ingewikkeld uit, maar zijn m.b.v. de paperpiecing methode heel goed te maken.

Trapunto – Boutis – Zaans Stikwerk

Quilts bestaan uit twee lagen stof met een tussenvulling die op elkaar zijn genaaid met sierlijk quiltwerk waardoor een reliëfeffect ontstaat. Om dit te versterken kan plaatselijk de ruimte tussen de stoffen opgevuld worden.
Afhankelijk van de methode en de regio van afkomst zijn er verschillende benamingen voor deze handwerktechniek, zoals Trapunto, Boutis en Zaans stikwerk.

Quiltgroep

In de Quiltgroep werkt ieder voor zich aan een eigen project.
Voor advies over patronen, techniek, kleurkeuze etc. kun je bij de docent terecht.

Kerstworkshop Crazy Christmas

In deze leuke kerstworkshop in Wassenaar maken we kleine vrije kerstquiltjes met de paperpiecing methode op A4 formaat.

Meer informatie en aanmelden

Voor de cursussen bij LTC-Leiden en Marco Modestoffen in Wassenaar kun je je direct bij mij aanmelden door me een mailtje te sturen. Aanmelden voor de cursussen bij de volksuniversiteiten van Lisse en Teylingen kun je rechtstreeks bij de betreffende organisatie. 

Liever per locatie bekijken welke cursussen ik geef? Bekijk het cursusaanbod onder het kopje ‘locaties’.