Over mij

Al vroeg ontdekte ik dat ik een eindeloze behoefte heb om creatief bezig te zijn. Tijdens mijn opleiding tot docent Textiele Werkvormen en Handvaardigheid werd echt duidelijk dat textiel mijn materiaal is. Ik wilde werken met textiel, met wol, stoffen, garens…

Begin 90er jaren kwam ik in aanraking met patchwork en quilten. Quilters zeggen regelmatig tegen elkaar dat quilten een virus is; als je besmet raakt dan stop je er nooit meer mee. Dat gaat voor mij zeker op.
Zoekend naar nieuwe materialen en technieken ben ik ook met wolvilten begonnen. Voor mij heel logisch: schilderen met wol naast schilderen met lapjes. Bovendien is er een fantastische manier om wol met stoffen te verbinden: het nunovilten.

Na het volgen van vele cursussen van Nederlandse en buitenlandse quilt- en viltdocenten ben ik ruim 20 jaar geleden zelf gestart met het geven van quiltlessen. En een paar jaar later met viltlessen.
Inmiddels is het overbrengen van kennis over het werken met wol en lapjes een missie geworden. Er gaat een wereld voor je open als je kennismaakt met de mogelijkheden van vilten en patchwork & quilten.

De veelzijdigheid van textiel en de ontwikkelingen in de quiltwereld bieden mij steeds opnieuw kansen om nieuwe paden in te slaan. Zo ga ik steeds vrijer werken waarbij ik me laat inspireren door kunstenaars of gewoon door Hollandse stoffen, Folk Art of mijn favoriete ontwerper: William Morris. Daarnaast verdiep ik me ook graag in een ingewikkelde techniek zoals Trapunto of Mola en kan ik nog steeds genieten van het maken van een traditionele quilt met een mooi quiltpatroon.

Zo is er in mijn lessen ruimte voor traditionele quilters, moderne quilters, maar ook voor diegene die graag eens het experiment aangaat. Je leert technieken aan die je vervolgens op je eigen manier kunt gebruiken. Je kunt uitgaan van traditionele bestaande patronen en werken met de hand, maar ook van moderne snij- en naaitechnieken of interessant quilt- en borduurwerk toevoegen. Zo is het telkens weer ontzettend verrassend hoe hetzelfde patroon, thema of uitgangspunt tot verschillende uitwerkingen kan leiden. Door stofkeuze of door de manier van verwerken.

Mijn doel is om een ieder te laten ervaren hoe het fijn het is om zelf met hart en handen iets moois te laten ontstaan. Vilt & Quilt biedt mij een mogelijkheid om mijn oneindige drang om te creëren te delen met jou en anderen en elkaar hierbij te ontmoeten.